sâmbătă, 11 iunie 2016

Terminator 6: Desceputuri. Sau elvețienii care nu sunt deloc extratereștri.

Elon Musk e un mocofan. A câștigat la loto cu PayPal, apoi a convins niște oameni să toarne miliarde într-o afacere care pierde bani într-una (da, Tesla nu a încheiat nici un an pe profit și a pierdut aproape $1 mld anul trecut). Cu Tesla cred că a câștigat din nou la loto, bănuiesc că un grup de oameni care nu știau cum să convingă lumea ce mișto e să dai bani mulți pe care nu-i ai, pe chestii hiper supraevaluate, l-au luat de animal de companie (traducere directă din engleză, cum ar fi "iubesc Mc Donald's"). Cum mergeau ei așa prin parc, l-au văzut pe micuțul Elon cu puța de care se lipise niște nisip, că-i atârna acolo pe lângă găletușă. Ai lui știau că face din când în când pipi pe el, așa că-l țineau fără pantaloni - n-avea sens, iar acum făcuse iar pipi și nisipul se lipise de partea udă... Unul din oamenii ăștia - unu' mai bătrân, călit în lupte (avea și-un ochi cam prost de la o bătălie), zice "hmmmm..... dacă te uiți dintr-o parte [nu cu ochiul ăl bun - n.r.] ți s-ar putea părea că ce face băiețelul ăla acolo e mișto." Și întorcându-se către ăilalți: "Stimabililor, cred că am găsit soluția! Și e ieftin, $15-20 miliarde în câțiva ani, pac-pac, și gata, am desfăcut capacul borcanului cu $20 mii miliarde, cât cheltuie lumea pe chestii eco pe an. Finanțăm și tranziția tehnologică din banii altora și ne și mărim profitabilitatea de câteva ori!" Mda... trebuiau să facă o schimbare tehnologică, nu pentru că e nașpa cu clima și astea, da' se strică navele de război că stau în apa prea caldă și oricum petrolul și gazele se termină în curând. Anyways, chestiile de genul "ora pământului" n-au prea prins, că și-a dat lumea seama că dacă industria și-ar petici țevile, ar putea salva doar din pierderi mai multă apă decât tot consumul rezidențial la un loc. Industria are și banii, și mijloacele, și responsabilitatea, iar presiunea pe amărâți ca mine să fie eco friendly e de-a dreptul obscenă.

Așeaaaa.... acuma micuțu' Elon, în loc să evolueze până la faza de Gigi Becali (”Mi-a câștigat meciul Sf. Gheorghe! Doar Dumnezeu îmi poate da titlu”), el l-a depășit pe Johnny Bravo! De la "man, I'm pretty!" a sărit la "man, I am so gianormously smart!!! I'm incredible!!!" Și ca toți oamenii dăștepți, a început să aibe gânduri pe care să le spună și altora. Unul din gândurile astea e că dracii ne găsește cu roboții.

Într-o noapte m-am trezit pe la 3 și n-am mai adormit imediat, așa că am zis să văd ce-i cu roboții ăștia și să tranșez discuția. La ce să pierdem toți atâta timp, când pot eu singur să rezolv dilema în două ore?! Zis și făcut; mă-ntorc de pe-o parte pe alta, mă gândesc, le sucesc, iar după vreo oră adorm liniștit că problema e rezolvată. Deci Elon Musk e un mocofan incompetent, roboții n-or să fie o problemă pentru oameni. Dimpotrivă, or să ne aducă o prosperitate și-o dezvoltare cum nu ne-am putut imagina vreodată, nici măcar în filmele SF. Treaba e foarte simplă: tot ceea ce facem noi, inclusiv self awareness și copii, ține de supraviețuire; acuma, supraviețuirea are legătură directă cu viețuirea, adică celulele care se multiplică până se tocesc telomerii, șamd. Ceea ce însemnă că roboții nu vor avea spaime și instincte și reflexe și iubiri și gânduri și agresivitate, nu vor dori să supraviețuiască și nu se vor teme de moarte pentru că nu vor avea conceptele astea care vin direct din activitatea chimico-electrică a celulelor noastre muritoare și din nimic altceva. Iar ei sunt din metal și plastic. Prin urmare, roboții vor rămâne la stadiul de unelte, care treptat vor face tot mai multe lucruri în locul nostru și pentru noi. Și ca să fiu cinstit, ceea ce cred acum e în contracție cu ceea ce spuneam despre computerul cuantic de la Cornell (care pe vremea aia era în stadiu de experiment, iar acum deja e disponibil comercial dar cam scump, $15 milioane). Dar nu mi-e rușine să recunosc că... evoluez! Spre deosebire de alții care printr-un mecanism inexplicabil mie sunt priviți ca purtători de făclie a umanității, deși companiile lor pierd bani ca la balamuc și e evident că le lipsește viziunea. Deși... nu mi-ar displăcea să produc găuri de miliarde, prin urmare să fiu miliardar prin binecunoscutele metode corporatiste.

Boooooon... Elon Musk, ocupat să piardă 8 miliarde ale altora cu opțiune pentru încă unul, deci cu o avere de 10 miliarde, nu poate să vadă adevărata problemă care va veni din decalajul inimaginabil ce va surveni între țările dezvoltate și restul lumii. Care va veni exact de la roboți. Domnul Musk nu știe de ce Model 3 e proiectat în US și made in China, de ce nu putea fi proiectat în China, sau de ce nici măcar bateriile nu puteau fi proiectate în China, ci doar construite acolo. Pentru că sunt convins că îmi citește blogul și-mi apreciază critica constructivă (oare cacofonia asta se poate evita?!), o să-l lămuresc eu. China este o societate rudimentară, cu nevoi rudimentare și cu soluții pentru nevoile pe care le are, deci rudimentare. De fapt povestea e aceeași de când lumea. La propriu! Când comunități de vânători-culegători au descoperit agricultura, au avut și oameni și resurse pentru o armată. Acuma, armata are nevoie de arme. Dacă tu, agricultor deja, cu oraș stat și armată, te duci la niște vânători-culegători să faci outsourcing la furnal, ăia ce-or să zică? "Maaaamă, ce miștoooo, acum nu mai stăm zile să ascuțim la silexul ăla pentru săgețile de vânătoare, facem direct din fier de la furnal!" Adică dacă îi înveți pe oamenii ăia să facă un furnal, să deosebească minereul de fier, să-l extragă și să-l facă săbii și topoare, asta nu înseamnă că vor avea peste noapte niște nevoi superioare și că vor putea născoci un furnal 2.0; nu, furnalul 2.0 va veni tot de la cei care au avut nevoie de furnalul 1.0, iar până când în mod real vânătorii-culegători vor ajunge să aibă nevoie de un furnal, agricultorii vor trece deja la combinat siderurgic. Roboții cu care Foxconn tocmai și-a înlocuit 60 mii angajați sunt inventați în China? Nu. De când îi folosește lumea dezvoltată? De zeci de ani, de când are probleme cu proprii angajați. Concluzia? Ei abia acum au o nevoie reală pentru automatizare. Acum că l-am lămurit pe Elon Musk de ce bateriile lui nu puteau fi proiectate în China, e momentul să vedem la ce duce automatizarea.
În anii 1800, unii au avut o idee năstrușnică, să-i dezlege de glie pe șerbi și să le dea pământ. Unii râdea, alții se speria, alții nu pricepea - cam ca acu', cu venitul universal. Până la urmă s-a-ntâmplat. La unii mai târziu - gen noi; la alții mai de formă spre deloc - gen rușii; la alții, care într-adevăr au avut nevoie de împroprietărire, așa cum trebuie. (între timp în unele părți ale lumii s-a ales praful că au venit comuniștii, dezlegatu' a fost prea târziu și prea puțin). Însă ceea ce s-a întâmplat după împroprietărire a fost că s-a născut o clasă de mijloc. Care încet-încet a început să câștige în prosperitate și a început să aibă nevoi tot mai complexe. Care nevoi tot mai complexe au crescut exponențial, pe măsură ce tot mai mulți eliberau resurse și energie și timp pentru alte preocupări decât supraviețuirea, iar o dată cu probleme complexe a fost nevoie de soluții complexe. A fost un moment critic, comparativ cu descoperirea agriculturii de către vânători-culegători. Că tot veni vorba, în 1880 40% din populația lumii se ocupa de agricultură; era nevoie de 40 oameni ca să hrănească 100 oameni. În 1980, doar 2% se mai ocupa cu agricultura; era nevoie de 2 oameni care să hrănească 100 de oameni. Adică 2 oameni produceau prosperitatea pe care au produs-o cei 40, iar restul de 38 se ocupau cu altceva. Tot felul de chestii, pentru că nevoile lor erau deja și mai complexe. Și preocupările lor altele, prin soluțiile pe care le-au produs, au generat prosperitatea pe care o avem azi (în medie) și pe care n-am avut-o nici o dată până acum. De aia sunt vest europenii cum sunt, de-aia sunt est europenii cum sunt, rușii sunt cum sunt, arabii sunt cum sunt, chinezii sunt cum sunt...

Iar în prezent, suntem în pragul unei noi revoluții. Una care pentru lumea dezvoltată cu nevoi complexe va reprezenta o nouă dezvoltare factorială, iar pentru restul lumii un impuls în creșterea liniară. Nevoia tot mai mare de automatizare a dus la crearea "inteligenței" artificiale, care la rândul ei crează o problemă deosebit de complexă, și anume sursa de venituri a celor ale căror nevoi și cheltuieli au dus la nevoia de automatizare care a dus la nevoia de AI care duce la șomaj. Iar soluția este una radicală: venitul universal. Exact cum a fost împroprietărirea țăranilor. Norocul nostru că ne-au luat ăștia-n UE, că suntem undeva la limita inferioară a nevoilor dar măcar nu mai suntem la mâna ălora din Est, mai barbari ca noi. Ca nici o dată până acum, sute de milioane de oameni vor avea timpul, energia și banii să se ocupe de altceva decât de supraviețuire. Rutina se va schimba de la casă - serviciu - facturi - casă - concediu - serviciu - facturi, la pursuit of happiness. Care va genera exponențial mai multă prosperitate și nevoi exponențial mai complexe. Prin urmare elvețienii care au votat împotriva venitului universal nu sunt extratereștri, așa cum crede Moise Guran, pentru c-ar fi refuzat 2500 franci gratis pe lună. Nu. Sunt o societate nu extraordinar de complexă, cu nevoi nu extraordinar de complexe, cu soluții nu extraordinar de complexe, care însă a beneficiat temporar de un context extraordinar de favorabil. Cum contextul ăsta provizoriu s-a cam terminat, observăm cariile de sub smalț: ceri pe orice cât nu face, dar nu poți să ceri mai puțin pentru că tot lanțul cere cât nu face, însă nu mai ai de unde lua ca să dai în lanț cât nu face pentru că se duce de râpă situația excepțională în care te-ai aflat temporar. Iar declinul se vede în rezultatul referendumului; oamenii de fapt nu au nevoi atât de complexe încât să le fie necesar venitul universal. Sau să nu se teamă de el, măcar. Dincolo de asta, probabil că în 15-20 ani vom începe să avem venitul universal în "județe" din UE (dorința mea meschină, venită din celulele muritoare, e ca Anglia să nu mai fie în UE la momentul ăla). Oare cum o să arate lumea peste 100 de ani dacă azi în UE punem bazele unei prime generații născute și crescute în pursuit of happiness, iar în Yemen nici măcar la împroprietărirea țăranilor n-au ajuns? Când zona aia de lume va deveni un habitat nelocuibil din cauza încălzirii globale? Cred că pentru ei o să arate nașpa rău...
O dată cu refugiații de azi, noi aici vom învăța ce avem de făcut în fața unor valuri continue de refugiați. Însă avem noroc că situația de acum e temporară și ne putem pregăti pentru viitor (sau poate nu e noroc, totuși?)  În viitor ăia nu vor mai fugi de acolo de război, ci de 60 de grade ziua și de lipsă a apei, și nu se vor opri până când nu vor pleca toți. Până atunci însă, noi vom fi devenit foarte eficienți în a-i lăsa să moară cu costuri mici, atât financiare cât și morale.

Domnule Musk, asta e problema cu roboții, deși e una mică mică și de fapt a altora... Iar soluția nu e un buton de shut down, ci "acte caritabile" care să-i ajute pe ăia să nu mai fie o problemă pentru noi. Noi adică ăștia de-aci, occidentalii, fie că vorbim despre noi la propriu (eu mai am vreo 107 ani de trăit), fie că vorbim despre ai noștri din Ameropa. Adică să le dăm calea minimei rezistențe (bani și tehnologie) în fața presiunilor evoluționiste, acum cât e ieftin. Cu forța dacă trebuie. Oare de ce Bill Gates și Warren Buffett nu fac pe ei noaptea-n pat de frica roboților, precum Elon Musk? Pentru că ei înțeleg care-i treaba. Și se mobilizează să ia măsuri.

Niciun comentariu: