marți, 28 februarie 2017

Tail of Iceberg

Donald the clown is just the tip of the iceberg – one would only have to watch the movie Idiocracy to realize that. The tail of the iceberg is made out of monkeys like Ajit Pai.

 
Just for the record, I don’t call him a monkey because of the colour of his skin, but because of what his face relays to me and the IQ he seems to have.
 
Astea fiind lamurite, sa trecem la treaba. Ati auzit de Ajit Varadaraj Pai pana acum? Probabil ca nu. Absolvent de Harvard, Ajit Pai este americanul tipic desemnat peste noapte presedintele comisiei federale de comunicatii, precum Cristian Ioan Videscu – bodyguradul ajuns peste noapte seful comitetului care organizeaza sarbatorirea centenarului marii uniri de la anul.
Printre realizarile majore ale domnului Pai avem in primul rand opozitia feroce la un proiect care prevedea reformarea tarifelor apelurilor telefonice efectuate de detinuti. Pe scurt, serviciul telefonic oferit detinutilor este un contract exclusiv acordat unor companii private, iar costurile au ajuns pana la mai mult de $17/15 minute. Acum nu ca i-as plange eu pe detinutii americani, dar ce legatura are asta cu liberalismul? Ca liberal deschizi piata pentru competitie, nu lasi cetatenii (fie ei si condamnati) la dispozitia corporatiilor. Alte realizari ale domnului Pai sunt opozitia la proiectul pentru liberalizarea set-top-box-urilor (la ei nu poti folosi alt set-top-box decat cel pe care ti-l ofera contra cost operatorul, nu poti sa-ti cumperi tu unul mai bun si sa-l folosesti) – halal liberal e ala care se opune liberalizarii! Si foarte elocvent pentru noi acum, razboiul cu Netflix pe care a acuzat-o ca prin tehnologia de caching “Open Connect” vrea de fapt sa “effectively secure online fast lanes for its content”. De ce e foarte elocvent? Pentru ca domnul Pai, astazi presedinte al FCC, se ocupa exact cu demontarea reglementarilor care nu le permit corporatiilor sa prioritizeze traficul pe internet – asa numita neutralitate a internetului – aici avem un filmulet foarte util pentru a descrie problema. Dupa ce i-a acuzat pe cei de la Netflix de fast lanes, iata ce spune domnul Pai despre net neutrality: “my own view is that [...] we create broad regulatory frameworks to protect consumers, to ensure an overall competitive marketplace, but we shouldn't micromanage how these companies operate their businesses in the absence of evidence of a market failure.” Ceea ce autointitulatii liberali numesc liberalism este urmatorul lucru: clientul nu e la dispozitia comerciantului pentru ca poate oricand sa dea in judecata furnizorul, iar FCC intervine doar daca piata esueaza. Sa ne reamintim ce a insemnat protectia “liberala” a consumatorului: fumatul a fost promovat ca imbunatatind sanatatea fumatorilor, fara ca producatorii sa fie nevoiti sa demonstreze ca asa e; se stia de prin 1900 ca plumbul din vopseluri si tapet omoara zeci de mii de oameni pe an, dar pentru ca era cea mai ieftina materie prima, a fost oprit de la utilizare in US si UK abia in anii ’80. La fel va fi si in viitor, deja pare absolut normal ca in timpul vizitei lui Shinzo Abe la Donald, Ivanka sa incheie contracte intre firma ei de haine si firme de stat japoneze.
 
Pana acum o vreme, apreciam foarte mult ecosistemul care sta in spatele revistei Forbes: Forbes 400, Forbes 500, Forbes Romania, etc. Acum cateva luni am avut un schimb de replici cu o alta maimuta, de data asta de la Forbes.com, pe numele ei Kavin Senapathy. Ea a scris un articol in care spunea ca ea este o liberala si ca s-a saturat de grupurile anti-organisme modificate genetic. Pe scurt, daca ceri ca pe ambalaj sa fie mentionat ca porcul de la care provine cotletul a fost modificat genetic esti socialist in cel mai fericit caz, daca nu cumva de-a dreptul comunist sau si mai rau, o marioneta in mainile “industriei bio” care nu e capabila sa gandeasca cu propria minte. Doar daca esti de acord ca nu e nevoie sa stii ce mananci, doar atunci esti un liberal adevarat. Iar arma dansei era sa atraga cititorii intr-o discutie din asta stiintifica, e bine sau nu e bine sa mancam OMG-uri, pentru ca stia ca asta sigur nu duce nici unde. I-am explicat doamnei/domnisoarei Senapathy in primul rand ca a mentiona modificarea genetica pe ambalaj reprezinta esenta liberalismului pentru ca iti da tie ca si consumator libertatea de a alege ce crezi tu ca e mai bine, iar ca absenta mentiunii este complet anti liberala pentru ca iti rapeste instant libertatea de a alege. Apoi i-am retezat-o scurt si pe partea stiintifica aratandu-i ca nu stim totul despre efectele modificarii genetice, ca mereu descoperim chestii care nu ne-au trecut prin cap, iar dansa nu mi-a mai raspuns. Asta m-a facut sa cad pe ganduri... Apoi a venit un alt articol pe Forbes, in care un alt maimutoi spunea ca nu, nu ar trebui sa avem voie sa ne reparam telefoanele. Adica e anti liberal sa facem ce credem noi de cuviinta cu proprietatea noastra, producatorul stie mai bine ce trebuie (din nou mi-a venit Idiocracy in minte, dar de data asta acompaniat de filosofia Apple de acum niste ani: buy a new one).
 
Asa ca dragii mei 2 cititori, Donald “Narcissistic personality disorder (NPD)” Trump este doar the tip of the iceberg. The tail, people like Pai and Senapathy is what we need to worry about. In cazul nostru Videscu.
 
 

Niciun comentariu: