sâmbătă, 22 septembrie 2018

No soft Brexit

Lucrurile cu Brexitul sunt foarte simple. UE nu poate accepta un acord care i-ar pune în pericol integritatea (cherry picking, frontieră permeabilă cu Irlanda de Nord). UK nu poate accepta un acord care i-ar pune în pericol integritatea (frontieră între Irlanda de Nord și restul UK).
UE nu poate accepta un tratat care prevede o frontieră între Irlanda de Nord și Irlanda (veto) iar soluțiile tehnologice pentru o frontieră impermeabilă dar fără structură fizică nu există. La rândul ei, UK nu poate accepta un tratat care presupune evitarea frontierei din Irlanda din cauza libertății de mișcare împotriva căreia a votat. Și cum e puțin probabil ca Republica Irlanda să accepte o frontieră cu Irlanda de Nord în ceasul al 13-lea, rămâne o singură concluzie: Brexit fără nici un acord. Urmat probabil de o tentativă de secesiune a Irlandei de Nord și câțiva ani mai târziu a Gibraltarului. Restul e o gargară care ține de doi ani.

Revenind la anti UE și românism, nu realizăm ceva. Și anume că deși ăia sunt foarte departe de a fi perfecți, noi suntem atât de rău încât trebuie să luăm pe nemestecate tot ce vine de la ei. Luând totul pe nemestecate ne vom pune pe picioare infinit mai repede decât cu ideile noastre cretine, și atunci o să avem timp să scuipăm lucrurile care nu sunt bune. Acum nu.

Niciun comentariu: