duminică, 18 noiembrie 2018

Ce-o să fie, ce-o să fie?

Later Edit: m-am răzgândit, știu ce-o să fie. Deja "cripto" sună dubios și întunecos, acum este folosit tot mai des termenul de "active digitale". În următorii 10-15 ani, lumea va "rula" pe active digitale.

...pe scurt, nimeni nu știe. Unii zic că în timpul viitoarei recesiuni se vor prăbuși toate cripto monedele. Alții zic ca vor crește ca făt frumos. Singurul lucru cert e că următoarea recesiune se apropie, poate că ne dă târcoale deja.

Sunt tot felul de discuții și argumente, cum că moneda tradițională e încă legată de aur deși nu oficial, că vârfurile de preț ale cripto monedelor au fost atinse în perioade de tulburări (Cipru, Grecia, Venezuela), că dimpotrivă, vârfurile de preț au fost atinse în perioade de creștere economică și apetit crescut pentru risc, că guvernele și băncile vor să îngrădească libertatea economică a cetățenilor prin blocarea lor, etc. În toate discuțiile astea apar niște puncte valide. În primul rând, totul se bazează pe încredere; la urma urmei, hârtia aia de 100 de lei e doar o promisiune scrisă pe o bucată de... polimer. În al doilea rând, întrebuințarea; dacă furi 300 de bitcoin de pe darkweb ești milionar, dar tot trebuie să-i schimbi în euro (sic!). În al treilea rând, sustenabilitatea; doar rețeaua bitcoin consumă cam 1% din producția globală de energie electrică. Ce se va întâmpla când în țări precum Georgia sau China prețul electricității va atinge media mondială, iar prețul bitcoin va scădea sub, să zicem, €1,500? Se va-ntâmpla adio și n-am cuvinte. Se va-ntâmpla asta curând? În ceea ce privește electricitatea, nu prea cred.

Dacă privim cripto monedele ca pe un tot unitar, părerea mea diferă de cea a marii majorități a celor care-și dau cu părerea:
În graficul ăsta putem vedea valoarea cripto monedelor reprezentată prin linia albastră vs volumul tranzacțiilor reprezentat prin aria gri. Ce se vede din prima e că valoarea crește când sunt volume mari și scade când sunt volume mici. O chestiune nemarcată aici e că muntele ăla din mijloc reprezintă intrarea pe piață a investitorilor instituționali. Rechinii cu buzunare infinite. A doua creștere cred că e o nouă tranșă de cumpărări din partea lor, pentru a scădea prețul mediu cât mai mult. Ce-mi spune mie graficul ăsta, care e diferit de ceea ce le spune specialiștilor care scriu pe net? Îmi spune că investitorii instituționali nu vând cripto monedele pe care le-au cumpărat, anticipând profituri cândva, într-un termen rezonabil.

Acum, sunt 2500+ cripto monede în prezent. Imensa majoritate sunt clone fără nici o inovație în ele. Dac-o s-avem o recesiune în 2019 sau 2020, cred că nimeni cu bani mulți n-o să mai fie dispus să speculeze o monedă clonă precum Ethereum Classic, pentru că riscul ca ea să nu supraviețuiască recesiunii e imens, iar profiturile din speculații vin în general în vremuri de exuberanță. Deci factorul încredere o să radă multe monede în viitorul nu foarte îndepărtat.

Ce generează încrederea asta? Pentru mine, întrebuințarea și sustenabilitatea. Lăsăm la o parte Bitcoin pentru că deocamdată cred că e prea mare și mult prea scump (1 BTC = €4,890):

Ținând cont că circa 86% din scopul folosirii cripto monedelor este în prezent transferul între monede naționale, cred că e iluzoriu să căutăm întrebuințarea lor în adopția pe scară largă ca mijloc de plată. Tot în Euro o să plătim, doar că în mațele sistemului financiar global o să fie niște cripto monede care să-l facă pe Euro mai ieftin și mai sigur. Ce să zic, dacă o bancă din vest ar cere €15 drept comision de transfer pentru €5, ar da faliment instant. Comisioanele lor sunt infinit mai mici decât ale noastre dar totuși e prea scump, decontul durează prea mult și e nevoie de ceva mai eficient. Ceva nou care să fie ieftin, scalabil, să nu prezinte probleme de lichiditate, să nu prezinte riscuri de reglementare ori infracțiuni, deci BTC e exclus. 
Mi-ar plăcea un portofoliu foarte divers și sunt sigur că aș găsi 20-30 cripto monede care promit un viitor profitabil, dar pentru că mijloacele mele sunt foarte limitate, m-am rezumat la doar două. Prima dintre ele XRP, monedă pe care inițial am cumpărat-o în vârf de preț din Fear of Missing Out, după ce am vândut alta. Acum a pierdut cam 75% din valoare și circulă pe la €0.43, dar asta m-a ajutat să redresez prețul mediu de achiziție:
De ce am cumpărat XRP, care nu folosește blockchain-ul tradițional? Pentru că este pregenerat, deci nu mai depinde de guvernul chinez ori de prețul curentului. Pentru că nu are ca scop să devină o monedă a libertății individuale, ci își construiește foarte promițător rețeaua de întrebuințare cu parteneri instituționali de talie globală: American Express, MoneyGram, Unicredit, Credit Agricole... Și mai ales, pentru că nu are un obiectiv mic; vrea ca rețeaua sa să înlocuiască sistemul SWIFT și dacă va reuși, atunci valoarea XRP ar putea crește de câteva mii de ori în cazul în care va fi folosit pentru transferuri.

A doua monedă pe care am cumpărat-o este IOTA, care a pierdut cam 90% din valoare și se învârte pe la €0.36:
De ce am cumpărat IOTA? Pentru că este o versiune mult mult mult mai eficientă de blockchain decât cea pe care e construit BTC. Pentru că este pregenerat, deci nu depinde de mineri. Pentru că își construiește rețeaua de întrebuințare cu parteneri ca Microsoft, BMW, Bosch, Fujitsu... Și mai ales pentru că nu are un obiectiv mic: vrea ca rețeaua sa să devină infrastructura schimb de date și micro plăți atunci când internetul lucrurilor (IoT) va fi la fel de banal în viața noastră precum hainele. Dacă va reuși, atunci... habar nu am de câte mii de ori i-ar putea crește valoarea.

LE: Mai e un domeniu de multe mii de miliarde în joc, și anume piața de capital. Momentul în care voi putea cumpăra acțiuni Amazon de 20 lei e foarte foarte aproape, chiar dacă acum pare imposibil și ar trebui să am minim $1600 pentru o acțiune. Aici avem nevoie de niște active digitale care să dovedească proprietatea asupra unei părți dintr-o acțiune, și chiar dacă toată lumea vorbește despre Cardano (ADA), cred că încă suntem departe de a întrezări un câștigător clar al acestei curse.


În concluzie, cred că în timpul următoarei recesiuni marea majoritate a cripto monedelor o să dispară, BTC o să se decidă dacă devine un instrument de tezaurizare ori o să o pornească pe panta spre irelevanță, în timp ce unele astfel de monede, care oferă soluții concrete și sustenabile unor probleme reale, vor decola și vor defini viitorul. De mult am vrut să zic asta: My money is on XRP and IOTA, literally :-D

Niciun comentariu: