În trecut, când toate magazinele erau de stat, de vină era precupeața. Precupeața aia lacomă și fără scrupule, probabil țigancă împuțită, care suge și ultima picătură de viață din oamenii muncii, dacă e lăsată.
Astăzi precupeața nu mai e relevantă, de vină sunt multinaționalele. Ele sunt lacome și fără scrupule, gata să sugă și ultima picătură de viață din clasa muncitoare, dacă sunt lăsate. Și bine că nu sunt lăsate.
Dar totuși, precupeața are un rol vital în economie. Fără ea, producătorii care nu pot vinde altcuiva ar lăsa producția pe câmp, fără ea, oamenii care nu pot cumpăra din altă parte ar rămâne fără. Fără ea, alți precupeți nu ar avea informații despre o nevoie atât de mare și nu ar umbla și ei după profit, generând concurență, generând produse mai ieftine, mai bune, mai multe. Cu alte cuvinte, fără specula precupeței unii dintre noi ar fi mai săraci acum, imediat, și noi toți am fi mai săraci pe termen lung. Nu trebuie să ne uităm prea departe în spate pentru a confirma asta istoric.
Pe lângă faptul că prețul e cel mai complex și eficient instrument de informare cunoscut de om și că reglementându-l nu faci decât să îți legi de picior o piatră de moară, tot istoria ne arată că singura modalitate de a îmbunătăți permanent eficiența piețelor, permițând în mod direct mai multor oameni să beneficieze de bunuri mai ieftine și mai bune, este ca cineva să fie în mod direct motivat și implicat. Prin profit. Pentru că... și că... și că...
La fel în presă. Dincolo de reglementările legitime privind autenticitatea evenimentelor, etc, cum ar fi să reglementezi modul în care Realitatea TV își face emisiunile? Cum ar fi să reglementezi agenda România TV, și să o obligi prin lege să devină jurnalism de fapt, în loc de jurnalism de opinie? Cum ar fi să reglementezi ce fel de linie știri trebuie să urmeze și să stabilești tu care știri trebuie să-i intereseze pe consumatori? Catastrofal.
Dar totuși, să fie precupeața, multinaționalele, Soros, Bill Gates, presa? Nu, e anxietatea. Anxietatea există indiferent de context și își găsește de fiecare dată o țintă: precupeața, multinaționalele, Soros, Bill Gates, presa...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu