miercuri, 11 mai 2022

Terra Luna

 

În teorie, Luna gravitează în jurul Terrei. Spun în teorie pentru că nu mă refer la pământ, ci la două active digitale care poartă numele ăsta. Așa funcționează ele, în arbitraj: Terra e stabilă la prețul de un dolar și poate fi oricând schimbată pentru oricâte Luna valorează un dolar. 

Dacă Terra se tranzacționează cu 0,99 dolari, atunci cumperi cu  0,99 dolari și schimbi cu oricâte Luna valorează un dolar, evident făcând profit instant. Dacă Terra se tranzacționează cu 1,01 dolari, atunci cumperi Luna la un dolar și schimbi cu Terra, evident tot cu profit instant, menținând prețul Terra la 1 dolar. Profitul reprezintă motivația pentru care "piața" menține prețul Terra stabil, la un dolar.

Nebunia este că totul pornește de la premisa că Luna valorează ceva. Dacă Luna valorează ceva, atunci poți genera câte e nevoie pentru a cumpăra câte Terra e nevoie pentru a stabiliza prețul la 1 dolar. Dar dacă Luna nu valorează nimic, atunci poți genera un catraliard de infinități de monede și tot degeaba. Terra se stabilizează la zero. Și de ce ar valora Luna ceva? Din moment ce e doar un număr tastat de un băiat în Excel, de ce ar plăti cineva ceva pentru Luna? Dacă eu aș tasta un catraliard în Excel, mi-ar da cineva un milion de Euro pentru el?

Suntem la începutul scadenței facturii pentru Covid. Toate piețele scad pe măsură ce crește dobânda de politică monetară a FED, care abia a ajuns la 0.75%. Iar dobânda de politică monetară a BCE nici nu a început să crească, e încă negativă. 

Nu mai știu acum, dar ultima dată când am făcut calculele banii reali care circulau în piața asta a activelor digitale care menține stabil prețul Terra și al altora, era vreo 40 miliarde dolari - spre deosebire de capitalizarea de 2 triliarde despre care vorbea toată lumea. Ăștia nu bani, asta nu e o piață. De exemplu DTCC e un candidat evident pentru implementarea unei soluții de decont care folosește active digitale, dar ținând cont că în 2011 a decontat tranzații de 1.7 catraliarde dolari (da, ăsta e un număr), cu cine ar putea să facă afaceri într-o piață de 40 miliarde?

Când toate astea se vor fi terminat, Terra, Luna și alte 99% din monede vor valora zero, iar noi ne vom uita înapoi și ne vom întreba cum am putut fi atât de proști. În timp ce 1% din activele digitale își împart piața cea adevărată.

Niciun comentariu: