miercuri, 26 mai 2021

Semnificația cuvintelor


 

Am auzit o grămadă de oameni spunând că i-a durut mâna vreo două zile după vaccin. Nu cred asta. Cred că au avut o jenă. Că i-a "ținut".

Mai cred că foarte mulți oameni au pierdut contactul cu ceea ce descriu cuvintele. Toate aiurelile astea cu "ce începe cu Ursus se termină epic" au făcut ca o grămadă de oameni să nu mai știe ce înseamnă cuvintele. Ce reprezintă ele. La ce se referă. 

Când oamenii folosesc cuvintele "lejer", când consensul e că lucrurile nu trebuie interpretate ad literam, sensurile se tocesc. Sensurile se schimbă, și nu doar că se schimbă, fiecare persoană are propria definiție pentru cuvinte. De parcă nu aveam destule probleme de comunicare chiar și cu aceeași definiție pentru un cuvânt, acum schimbăm definițiile. Trecem prin "iubesc ciocolata" (iubirea are rolul de a ne lega de ființe în scop reproductiv în sensul larg, deci nu putem iubi ceva care nu ne poate iubi înapoi, cum ar fi ciocolata, alergatul sau cititul); prin universul care face și drege, uitând că Universul e continuumul spațio-temporal cuprins între 10ˉ²⁰ secunde după teoreticul Big Bang și marginea sa vizibilă, guvernat de niște reguli cum ar fi gravitația, și nicidecum un alt nume pentru d-zeu sau orice altă entitate cu voință, obiective și implicare arbitrară. Prin mă doare mâna la două zile după vaccin. Și ajungem să vorbim fiecare pe limba lui.


Niciun comentariu: