marți, 29 martie 2022

Semnificația cuvintelor II

 

"Spiritualitatea" și propaganda au în comun, ca și tehnică de legitimare a concluziei prestabilite în fața dovezilor contrarii, alterarea semnificației cuvintelor. De exemplu, cuvântul univers este folosit cu dezinvoltură în "spiritualitate", semnificația lui însă nefiind continuumul spațio-temporal cuprins între 10ˉ¹² secunde după teoreticul Big Bang, și marginea lui vizibilă, ci o formă de divinitate care are voință și scop. De ce este universul o formă de divinitate? Pentru că singurul adevăr este divinitatea și orice altceva se subordonează acestui adevăr, iar "spiritualitatea" nu poate spune acest lucru deschis, precum bisericile creștine, pentru că ar pierde cotă de piață.

În propaganda rusă, homosexualitatea este o ideologie. Cum ajunge o trăsătură genetică să fie ideologie? Pentru că în societățile puțin sofisticate singurul adevăr este ceea ce vrea statul, iar restul lucrurilor se subordonează acestui adevăr.

În principiu, pentru ca orice fel de chestie care implică mai mult de o persoană să fie sustenabilă, trebuie să fie acceptată de majoritate. Ca să fie acceptată de majoritate, trebuie să vină în întâmpinarea nevoilor majorității. Pentru asta ai nevoie de o dezbatere care să identifice nevoile și soluție. În vremurile noastre, cele mai bune pe care le-a cunoscut umanitatea, în societățile suficient de sofisticate, dezbaterile sunt ținute de filosofi.  Un bun exemplu e filosofia dreptului; de ce în principiu și în general, în lumea liberă, oamenii respectă reglementările? Ca să nu ia amendă ori să nu intre în pușcărie? Nu. Ci pentru că "e bine".

În țările mai puțin sofisticate nu există atâta dezbatere și participare la definirea interacțiunii sociale. Definirea interacțiunilor e făcută de un grup restrâns de oameni pentru că societatea nu poate mai mult. Astfel, precum în lumea liberă doctrina militară e definită de un grup restrâns de persoane specializate, la fel și relațiile din societățile mai puțin sofisticate sunt definite de un număr restrâns de oameni. Ei sunt numiți ideologi, care scriu ideologii. Concret, Rusia nu este o societate sofisticată și în consecință are un ideolog dominant în prezent, domnul Dughin. China, India, Iran, lumea arabă, etc nu-l au nici măcar pe domnul Dughin, în consecință se raliază în spatele Rusiei pentru că Rusia le oferă singurul model cu pretenții contemporane, care protejează de fapt medievalul.

Să ne înțelegem, domnul Dughin nu scrie niște chestii pe care ceilalți le respectă. Nu, domnul Dughin pune pe hârtie niște concepte care, dintr-un motiv sau altul, sunt dominante în societatea rusă. Iar domnul Dughin încearcă permanent să legitimeze ideologia vorbind despre "valori", și erijându-se în purtătorul de cuvânt al Chinei, Indiei, Iranului, lumii arabe, etc.

De exemplu, ideologia rusă definește drepturile omului ca "ideologie occidentală modernă" și nu ca pe niște valori universale. Cu alte cuvinte dreptul tău de a trăi, dreptul tău de a nu fi sclavul unuia mai puternic, dreptul tău de a te tunde/coafa cum vrei, astea de fapt nu sunt niște drepturi, sunt elemente ale "ideologiei occidentale moderne".

În ideologia rusă, subiectul libertății este statul iar "privilegiile" precum dreptul la viață, dreptul de a nu fi sclavul unuia mai puternic, dreptul de a te tunde/coafa așa cum vrei, se subordonează "interesului superior al statului". În consecință, din moment ce libertățile personale sunt niște idei care ține de "ideologia occidentală modernă", libertatea de a trăi cu o altă orientare decât cea hetero prevăzută de stat, reprezintă o chestiune care ține de "ideologia occidentală modernă". Astfel, o trăsătură genetică ajunge să fie "ideologie". Astfel, la fel ca în "spiritualitate", sensul cuvintelor e alterat pentru a corespunde concluziei predefinite.

Inevitabil, această gândire medievală nu poate duce decât la o societate feudală: atâta vreme cât "interesul național" este singura regulă, societatea nu poate sfârși altfel decât prin a fi în mâinile unui grup restrâns de persoane care dă naștere unor privilegii revocabile: Putin președinte pe viață, Khodorkovsky oligarh revocat, Anna Politkovskaya cu dreptul la viață revocat; Xi președinte pe viață, Ma oligarh revocat, Tiananmen eveniment revocat. Etc.

Ei bine, nu știu cât de relevant e cum ajunge o trăsătură genetică să devină ideologie, dar sunt descumpănit când observ în jurul meu unii oameni, pe care altfel i-ai considera inteligenți și educați, sau foarte inteligenți și foarte educați, să pice în capcana manipulării rusești/chinezești. Singurul lucru în comun pe care îl observ la ei este anxietatea, diagnosticată sau nu.

Cuvintele înseamnă lucruri. Atunci când nu vom mai spune univers referindu-ne la dumnezeu, jumătate din mecanismul dezinformării și manipulării va deveni nefuncțional.

Niciun comentariu: